Σπαθίφυλλο (spathiphyllium)

Είναι από τα πιο γνωστά φυτά εσωτερικού χώρου, είναι αρκετά ανθεκτικό με πλούσιο λεπτό φύλλωμα πράσινου χρώματος, με αναγλύφει επιφάνεια στην άκρη λεπτών μίσχων. Τα άνθη του εξίσου εντυπωσιακά έχουν αποχρώσεις του λευκού χρώματος στην άκρη λεπτών ψηλών μίσχων. Είναι από τα φυτά που προσαρμόζονται εύκολα σε συνθήκες κλειστού χώρου, για αυτό και επιλέγονται για χώρους γραφείου, σπιτιού και εστιατόρια. Το σπαθίφυλλο σαν φυτό είναι εύκολο στην περιποίηση, αλλά μπορεί να χαλάσει εύκολα αν δεν προσέξουμε το πότισμα του, είναι σημαντικό για το φυτό, το χώμα του να είναι υγρό, παρέχοντας καλή αποστράγγιση.

Πότισμα:

Το σπαθίφυλλο ανήκει στην οικογένεια των τροπικών φυτών για αυτό το φυτεύουμε σε χώμα που περιέχει τύρφη και περλίτη ώστε να εξασφαλίζεται η καλή αποστράγγιση. Το Φθινόπωρο και το Χειμώνα χρειάζεται πότισμα μια φορά την εβδομάδα, ενώ την Άνοιξη και το Καλοκαίρι χρειάζεται 2-3 φορές. Λατρεύει την υγρασία αλλά αν το χώμα γίνει λάσπη τότε σαπίζουν οι ρίζες του, σημαντικό είναι πριν ποτίσετε να ελέγχεται με το χέρι σας το χώμα του αν είναι υγρό, σε αυτή την περίπτωση δεν ποτίζεται.

Σε περίπτωση που…

• Το χώμα του δεν στραγγίζει καλά ή το πιατάκι είναι γεμάτο με νερό για αρκετό διάστημα, τότε οι άκρες των φύλλων θα αρχίσουν να κιτρινίζουν, σε αυτήν την περίπτωση απομακρύνεται το νερό από το πιάτο και αφήνεται το φυτό να στραγγίσει καλά πριν το ποτίσετε.

• Το φυτό παραμείνει για ακόμα μεγαλύτερο διάστημα με πλημμυρισμένο το πιάτο, τότε θα αρχίσουν να σαπίζουν οι ρίζες του φυτού με αποτέλεσμα να χαλάσει.

• Το χώμα στεγνώσει αρκετά και πετρώσει (έλλειψη υγρασίας) τότε το φυτό σας θα αρχίσει να μαραίνεται με συμπτώματα τα φύλλα του να γέρνουν και να ακουμπούν το έδαφος. Σε αυτή την περίπτωση το ποτίζεται πολύ καλά μέχρι το χώμα του να αποκτήσει αρκετή υγρασία για να επαναφέρει το φυτό στην φυσιολογική του κατάσταση, ίσως χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρι και λίγες ώρες για να μπορέσει το φυτό να ξανασηκώσει τα φύλλα του. Προσπαθήστε να μην ξεχνάτε το φυτό σας απότιστο, ίσως να χρειάζεται πιο τακτικό πότισμα για να μην στεγνώνει τελείως το χώμα.

• Το φυτό σας έχει καφέ άκρες στα φύλλα του ή στα λουλούδια του, είναι σημάδια ότι δεν το ποτίζεται σε τακτικά διαστήματα, προσέξτε το πότισμα του και θα επανέλθει.

Ιδανικές συνθήκες:

Το ιδανικότερο σημείο για το σπαθίφυλλο είναι κοντά σε παράθυρο για να έχει αρκετό φώς χωρίς όμως να το βλέπει άμεσα ο ήλιος γιατί θα προκαλέσει ζημιές στα φύλλα του. Μπορεί να αναπτύσσεται και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού μόνο που ίσως ελαττωθεί η ανθοφορία τους. Μην το τοποθετείται δίπλα σε καλοριφέρ ή άλλες συσκευές που εκπέμπουν ζέστη ή κρύο γιατί θα επηρεάσει αρνητικά το φυτό σας. Αγαπάει την ζέστη για αυτό και μπορεί να ζήσει και έξω σε σκιερά σημεία, να μην έρχεται σε άμεση επαφή με τον ήλιο, οι απότομες αλλαγές και οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν να βλάψουν το φυτό σας.

Λίπανση:

Το σπαθίφυλλο δεν έχει ιδιαίτερες ανάγκες σε λίπασμα, μπορείτε όμως να το λιπαίνεται με ελαφρύ σκεύασμα για ανθοφορία, στην μισή δόση από αυτή που αναγράφεται στις οδηγίες του σκευάσματος και μόνο μια φορά το μήνα, από την Άνοιξή μέχρι τα πρώτα κρύα του φθινόπωρου. Η μεγάλη δόση λιπάσματος μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο φυτό με αποτέλεσμα να χαλάσει.

Άνθος:

Το άνθος του σπαθίφυλλου είναι μεγάλα με αποχρώσεις λευκού χρώματος, εμφανίζονται στην κορυφή λεπτών ψηλών μίσχων. Το φυτό ανθίζει κύριος στη διάρκεια ζεστών μηνών από την Άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο, όταν το άνθος μαραίνεται το κόβεται με ένα ψαλιδάκι μαζί με το μίσχο του όσο πιο κοντά στο χώμα.

Σε περίπτωση που…

Φυτό σας δεν ανθίζει περιορίστε λίγο το πότισμα και αλλάξτε του τοποθεσία σε πιο φωτεινό σημείο του σπιτιού σας. τα φυτά που λαμβάνουν περισσότερο φώς ανθίζουν περισσότερο.

Είναι σε μικρή γλάστρα ενδέχεται να επηρεάσει την ανθοφορία του, σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να το μεταφυτεύσετε σε μια καινούργια γλάστρα ένα νούμερο μεγαλύτερη από την υπάρχουσα. Κατά την μεταφύτευση του μπορείτε να το πολλαπλασιάζεται διαιρώντας το, αλλά μην το κάνετε πολύ συχνά γιατί επηρεάζει αρνητικά το φυτό.

Ασθένειες:

Το σπαθίφυλλο είναι ανθεκτικό σε ασθένειες και έντομα και η πιο συχνή αιτία καταστροφής του είναι το σάπισμα των ριζών.

Ιδιαιτερότητα:

Το σπαθίφυλλο ανήκει στα φυτά με την ιδιότητα να καθαρίζει την ατμόσφαιρα του σπιτιού από βλαβερές ουσίες. καθαρίστε όσο πιο συχνά μπορείτε τα φύλλα του φυτού σας με ένα βρεγμένο πανάκι ώστε να απομακρύνεται τα σωματίδια της σκόνης.