Γαρδένια (gardenia)

Η Γαρδένια είναι από τα πιο δημοφιλή φυτά, είναι θάμνος με άσπρα αρωματικά άνθη και γυαλιστερά φύλλα χρώματος σκούρου πράσινο. Το φυτό έχει σφαιρικό σχήμα με την ανθοφορία να είναι σε έξαρση την Άνοιξη και το καλοκαίρι. Σε κατάλληλες θερμοκρασίες ενδέχεται να ανθίσει και κατά την διάρκεια του φθινοπώρου. Τα άνθη του είναι λευκά και γίνονται κίτρινα όσο ωριμάζουν με έντονο άρωμα.

Ιδανικές συνθήκες:

Η γαρδένια σαν όλα τα ανθοφόρα φυτά χρειάζεται αρκετό φώς για να ανθίσει. Αγαπάει την υγρασία και του είναι απαραίτητη για την σωστή ανάπτυξη. Το άμεσο ηλιακό φως δημιουργεί ξηρό περιβάλλον για την γαρδένια με αποτέλεσμα την πτώση των μπουμπουκιών, για την αποφύγει δυσάρεστων περιπτώσεων ποτίστε πιο συχνά, ιδιαίτερα τους ζεστούς μήνες. Είναι ευαίσθητο στις απότομες διακύμανσης της θερμοκρασίας και δεν είναι ανθεκτική στις παγωνιές. Το έδαφός του πρέπει να έχει καλή αποστράγγιση και να είναι όξινο, κατά την μεταφύτευση του φυτού επιλέξτε τύρφη.

Πότισμα:

Η Γαρδένια πρέπει να έχει πλούσιο και όξινο χώμα με PH από 4,5 μέχρι 5,5. Το χώμα πρέπει να είναι αφράτο και να επιτρέπει την καλή αποστράγγιση. το φυτό χρειάζεται υγρασία για αυτό το συχνό πότισμα είναι απαραίτητο, ιδιαίτερα κατά την διάρκεια των ζεστών και ξηρών περιόδων. Από το σωστό και τακτικό πότισμα εξαρτάται η καλή και πλούσια ανθοφορία του φυτού, για αυτό όταν το φυτό είναι σε πλήρη ανθοφορία να αποφεύγονται οι μεταβολές στην υγρασία του χώματος.

Σε περίπτωση που…

• Η Γαρδένια ποτιστεί παραπάνω και δεν στραγγίσει , τότε τα φύλλα της και τα μπουμπούκια θα πέσουν και ενδέχεται να σαπίσει η ρίζα του.

Λίπανση:

Η Γαρδένια χρειάζεται λίπανση μια φορά τον μήνα ιδιαίτερα κατά την περίοδο της ανθοφορίας. Χρησιμοποιείστε υδατοδιαλυτό λίπασμα κατάλληλο για γαρδένιες.

Σε περίπτωση που…

• Η Γαρδένια αρχίσει να βγάζει φύλλα με χρώμα ανοιχτό πράσινο είναι αιτία έλλειψης Αζώτου. χρησιμοποιείστε ανάλογο λίπασμα και το πρόβλημα θα διορθωθεί σε λίγες μέρες.

• Τα φύλλα της Γαρδένιας γίνονται σχεδόν κίτρινα και έχουν σκουροπράσινες νευρώσεις, τότε προσθέτοντας λίγο οργανικό σίδηρο στο χώμα της γλάστρας το πρόβλημα θα διορθωθεί σε λίγες εβδομάδες.

Ασθένειες:

Η Γαρδένια προσβάλλεται εύκολα από έντομα που μπορούν να προξενήσουν σοβαρές ζημιές αν δεν τα καταπολεμήσουμε έγκαιρα. τα πιο συνηθέστερα και βλαβερά είναι ο Αλευρώδης, ο Θρίπας, ο τετράνυχος, οι Ψείρες και τα Κοκκοειδή.
Τα κοκκοειδή προσβάλουν το κάτω μέρος του φύλλου και εκκρίνουν μια κολλώδη ουσία. Ο Τετράνυχός προσβάλει την γαρδένια ειδικά όταν ο καιρός είναι ζεστός και ξηρός, βρίσκονται και τρέφονται κυρίως απο την κάτω πλευρά των φύλλων και δημιουργούν κηλίδες στην επιφάνεια τους. Οι Αφίδες και οι Θρίπες προσβάλουν τα μπουμπούκια όπου αποζυμούν τους χυμούς και προκαλούν την πτώση τους.