Μπέντζαμιν (bentzamin)

Είναι από τα πιο γνωστά φυτά εσωτερικού χώρου με εξίσου καλή ανάπτυξη και στην βεράντα. Είναι φυτό με πλούσιο λεπτό φύλλωμα σχήματος οβάλ και με ανάπτυξη δενδροειδή, αυτός είναι και ένας από τους κυριότερους λόγους που επιλέγεται από πολλούς για τον καλλωπισμό εσωτερικών χώρων.

Ιδανικές συνθήκες:

Ο φίκος μπέντζαμιν για να αναπτυχθεί σωστά με πλούσιο φύλλωμα χρειάζεται αρκετό φώς. Επιλέξτε ένα σημείο κοντά σε παράθυρο, χωρίς όμως να το βλέπει άμεσα ο ήλιος. Το φυτό συνήθως γέρνει την κόμη του προς την πλευρά που έρχεται το φώς, για αυτό το λόγο να περιστρέφεται κατά καιρούς την γλάστρα για να μην στραβώσει το φυτό σας. Είναι ευαίσθητο φυτό ιδιαίτερα στις χαμηλές θερμοκρασίες και σε αλλαγές των συνθηκών φωτισμού.

Σε περιπτώσει που…

• Το φυτό σας αλλάξει θέση να περιμένετε να κιτρινίσουν κάποια φύλλα όπου και θα πέσουν, μην τρομάξετε θα είναι προσωρινό μέχρι να εγκλιματιστεί στο καινούργιο περιβάλλον.

• Το φυτό σας είναι στην βεράντα και επίκειται χαμηλή θερμοκρασία επιλέξτε να σκεπάσετε με μια σακούλα, μην ξεχάσετε να ανοίξετε τρύπες για να αερίζεται το φυτό. Αν δεν το προστατέψετε ενδέχεται να παγώσει με αποτέλεσμα να καταστραφεί.

• Το φυτό σας το βγάλετε στην βεράντα μετά από μεγάλο διάστημα μέσα στο σπίτι, επιλέξτε μια θέση ημισκιερή μέχρι να εγκλιματιστεί στο καινούργιο περιβάλλον.

Πότισμα:

Το φυτεύουμε σε χώμα που περιέχει τύρφη και περλίτη ώστε να εξασφαλίζεται η καλή αποστράγγιση. Θέλει άφθονο νερό ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Λατρεύει την υγρασία αλλά αν το χώμα του γίνει λάσπη ενδέχεται να προκαλέσει πρόβλημα στην ρίζα του φυτού. Ραντίζουμε με νερό τα φύλλα του 2 φορές το μήνα για να δημιουργήσουμε την απαιτούμενη υγρασία αλλά το αποφεύγουμε στις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

Λίπανση:

Ο μπέντζαμιν σαν φυτό έχει ανάγκη από λίπανση ιδιαίτερα στην αρχή της Άνοιξης μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Χρησιμοποιείστε λίπασμα σε στερεή ή υγρή μορφή κάθε 15 μέρες ή σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του σκευάσματος. Για να διατηρήσει το πλούσιο πράσινο φύλλωμα του πρέπει να το λιπαίνεται και με σίδηρο, επιλέξτε ένα σκεύασμα σε υγρή μορφή για άμεσα αποτελέσματα. Το απότομο κιτρίνισμα στα φύλλα του οφείλεται στο πότισμα που ίσως το αμελήσαμε ή στην έλλειψη σιδήρου. Αν το πρόβλημα συνεχιστεί χρησιμοποιείστε διάλυμα σιδήρου αραιωμένο σε νερό και ψεκάζεστε καλά τα φύλλα του.

Κλάδεμα:

Ο μπέντζαμιν την Άνοιξη δημιουργεί καινούργια φύλλα και λεπτά κλαδιά. Μπορείτε να το κλαδεύετε αφαιρώντας τα κλαδιά που δεν επιζούν και αφαιρέστε όλα τα κίτρινα φύλλα. Αν θέλετε μπορείτε να περιορίσετε το ύψος του, κλαδεύοντας την κορυφή του, έτσι το φυτό αναπτύσσεται περισσότερο στα χαμηλά κλαδιά και γίνεται πιο φουντωτό.

Ασθένειες:

Το μπέντζαμιν είναι ανθεκτικό στις περισσότερες ασθένειες εκτός από τα κοκκοειδή. Τα κοκκοειδή τα συναντάμε σαν εξόγκωμα στο κάτω μέρος των φύλλων ή στα κλαδιά και στον κορμό του φυτού. Έχουν χρώμα καφέ, πράσινο ή άσπρο και συνήθως εκκρίνουν μια κολλώδη ουσία στα φύλλα του φυτού που προσβάλει. Ελέγξετε αν κολλάνε τα φύλλα του για να βεβαιωθείτε αν τα εξογκώματα πρόκριτε για κοκκοειδή. Αντιμετωπίζονται εύκολα με ψεκασμό χρησιμοποιώντας σκεύασμα για την καταπολέμηση κοκκοειδών σύμφωνά πάντα με τις οδηγίες. Προληπτικά ψεκάστε και τα γειτονικά φυτά γιατί εύκολα προσβάλει τα περισσότερα φυτά και είναι ικανά να τα καταστρέψει.