Ανθούριο (Anthurium sp.)

Το Ανθούριο είναι εντυπωσιακό φυτό με πλούσια βλάστηση και άνθη σε σχήμα καρδιάς κόκκινου χρώματος. Έχει ανθοφορία καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου και με την βοήθεια της επιστήμης συναντάμε νέες ποικιλίες με χρώμα όπως το ροζ, λευκό, πράσινο η ακόμα και δίχρωμα, που σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν ένα ελαφρύ άρωμα. Η καταγωγή του φυτού είναι από την μακρινή Χαβάη και ανήκει στην οικογένεια “Αροειδή” όπως και το Σπαθίφυλλο εξου και η ομοιότητα τους.

Ανθοφορία:

Το Ανθούριο ζει αποκλειστικά σε εσωτερικό χώρο, αν οι συνθήκες είναι καλές ανθοφορεί όλο τον χρόνο και έχει μεγάλη διάρκεια ζωής. Επιλέξτε μια τοποθεσία με αρκετό φώς μακριά από το ήλιο για καλύτερη ανάπτυξη. Η ανθοφορία του είναι πλουσιότερη την Άνοιξη και το καλοκαίρι γιατί δέχεται περισσότερο φώς για ώρες,απ’ ότι το χειμώνα.

Πρέπει να αποφεύγετε…

• Να το τοποθετήσετε σε σημεία που υπάρχουν μεγάλες μεταβολές θερμοκρασίας ή ρεύματα κρύου αέρα. π.χ. μπαλκονόπορτες, καλοριφέρ,κ.α.

• Να το τοποθετήσετε σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού γιατί επιβραδύνεται την ανάπτυξη του.

• Η άμεση επαφή με τον ήλιο σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να κάψουν τα φύλλα ή σε κάποιες περιπτώσεις να ξεθωριάσει το χρώμα των λουλουδιών του.

• Σε περιπτώσει παγωνιάς δεν θα αντέξει πάρα μόνο για λίγες ώρες και η ζημιά θα είναι ανεπανόρθωτη για το φυτό.

Πότισμα:

Το Ανθούριο χρειάζεται πότισμα μια φορά την εβδομάδα το φθινόπωρο και το χειμώνα, ενώ την Άνοιξη και το καλοκαίρι 2-3 φορές. Σημαντικό είναι τους χειμερινούς μήνες, που το σπίτι είναι πιο ζεστό λόγω της θέρμανσης, να ελέγχεται με το χέρι σας το χώμα του αν είναι υγρό, ίσως και να χρειάζεται πιο συχνά πότισμα

Μεταφύτευση:

Αλλάζετε γλάστρα μόνο όταν οι ρίζες του φυτού έχουν καταλάβει το χώρο της. Χρησιμοποιείστε γλάστρα ένα νούμερο μεγαλύτερο και χώμα που περιέχει τύρφη και περλίτη, ώστε να εξασφαλίζεται η καλή αποστράγγιση. Κατά την μεταφύτευση πιέστε καλά το καινούργιο χώμα ώστε να έρχεται σε καλή επαφή με τις ρίζες για να μπορεί να συγκρατεί το βάρος του φυτού.

Λίπανση:

Το Ανθούριο δεν έχει ιδιαίτερες ανάγκες σε λίπασμα, μπορείτε όμως να το λιπαίνεται με ελαφρύ σκεύασμα για ανθοφορία, στην μισή δόση από αυτή που αναγράφεται στις οδηγίες του σκευάσματος και μόνο μια φορά το μήνα, από την Άνοιξη μέχρι τα πρώτα κρύα του Φθινοπώρου. Η μεγάλη δόση λιπάσματος μπορεί να προκαλέσει ζημία στο φυτό με αποτέλεσμα να χαλάσει.